pancocon Office Professional Plus 2013 Key and Download URL will be send via Email within 8 hours. cheap office 2013 key
Jan 27, 2012 | Post by: Ivita 2 Comments

LVK piedalās radio tiešraidē par bērnudārzu ēdienkartēm

 

Vakar Latvijas radio raidījumā „Ģimenes studija” notika diskusija par to, kā notiek ēdināšana bērnudārzos, kurā piedalījās gan Veselības ministrijas pārstāve, gan uztura speciālists, gan bērnudārzu ēdinātāju pārstāve un arī LVK.

Gatavojoties šim raidījumam, pāris dienu laikā bija jāsaprot situācija, jāizpēta daudzie normatīvi, jāsaprot struktūra, atbildības, tāpat apkopojām arī vairākas esošās ēdienkartes. Reālā situācija ir patiešām bēdīga, jo kaut kur starp kalorijām, normām un prasībām ir pazudusi veselīguma dimensija.

Raidījums dzirdams šeit- plkst. 15:06- http://ww0.latvijasradio.lv/program/1/2012/01/20120126.htm

Cik dažādas ainas paveras ēdienkartēs, iedziļinoties šajās kombinācijās, nav šaubu, ka bērnu organismam liela daļa no tām nav gluži piemērotas. Biezpiena sieriņš un baltmaize, makaroni trīs reizes nedēļā, launagu vietā ir deserti un saldumi, uzdzerot saldinātas sulas un bērnu kafijas.
Mēs neesam kāda konkrēta uztura virziena aizstāvji, neatbalstām arī kardinālu jeb radikālu pieeju šiem jautājumiem, tomēr tā prakse, kas tiek īstenota šobrīd, daudzos gadījumos neatbilst nekādiem veselīga un pilnvērtīga uztura principiem. Jo nav jau vienotas izpratnes par to, kas tad ir veselīgs, jeb kādi ir kritēriju, kas to raksturo, pamatojamies uz ēšanas tradīcijām, pieradumu un pierasto lietu kārtību. Ja paanalizē, tad argumenti, kāpēc ēdienkartes ir tik bēdīgas, nav pamatoti.
Jā, mēs esam patiesi gandarīti, ka šī tēma tiek aktualizēta, šobrīd Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi ievieš vienotu kārtību un skaidrību, tomēr viss ir interpretējams un ar aizliegumiem vien rezultātu nevarēs panākt, jo tik un tā, pamatā tas ir atbildīgo personu sirdsapziņas un izpratnes jautājums.
Informācija par veselīgu uzturu ir pilns internets, tomēr vecākiem trūkt zināšanu bāzes, lai to visu izvērtētu, lai atšķirtu mītus un patiesības. Mēs gribām zināt pamata principus, ķīmiskos procesus, ko izraisa viena vai otra ēdienu kombinācija. Jo par šodienas kļūdām maksās mūsu bērni ar savu veselību! Tāpēc jārīkojas ir tagad, jo tikai vecāki reāli var ietekmēt šos procesus, izrādot interesi, apvienojoties, sniedzot priekšlikumus un savu redzējumu, kā situāciju uzlabot.

Vai bērnudārzu ēdienkartēm nebūtu jābūt mums par paraugu kā pilnvērtīgi ēst? Ja arī ģimenē pastāv ēšanas tradīcijas, kas nav veselīgas, ja bērni ir pieraduši ēst kaitējot savam organismam, vai tāpēc mēs šo ieieto taciņu turpināsim? Vai lobējot ražotāju intereses, mēs maksāsim ar bērnu veselību? Vai zemākās cenas princips neved aizvien tālāk bedrē? Un kāpēc ir labie piemēri, kur iepērk ēdienus no vietējiem ražotājiem un sezonā ēd latviešu ābolus, nevis poļu? Vai produktu izcelsmei ir nozīme? Mums šķiet, ka ir!
Un kas izstrādā šos iepirkumus? Vai tiek piesaistīti uztura speciālisti, kuri ir izglītoti un zina par jaunākajām tendencēm uztura jomā? Mēs iesakām iesaistīt arī vecākus un ārstus (kardiologi zinās pateikt, ar kādām sekām būs jācīnās, ja turpināsim ēst tādā pašā garā, kā līdz šim).
Šobrīd jaunajos noteikumos ir atstāti cīsiņi, žāvējumi, pelmeņi, zivju pirkstiņi- vai tā būtu tā veselīgā pārtika, kas palīdzēs sasniegt sabiedrības veselīgumu?
Mēs neesam uztura speciālisti, mēs esam mīloši vecāki, situācija šobrīd piespiež mums pašiem pētīt dokumentus, kaloriju tabulas, vākt pamatojumus tam, kas ir veselīgs un kas nē.
Mērķis ir skaidrs- lai bērni ir veseli un paēdināti pilnvērtīgi un diez vai pārbāztās ēdienkartes ar izbrīnu raisošām kombinācijām ir tas pareizais veids, pilnvērtīgs uzturs dienas garumā, veselīgi našķi, ierobežots cukurs un balto miltu izstrādājumi, izslēgti marinējumi.

Jo daudzi izteikumi, ar ko pēdējās dienās saskāros ir- tā ir darīts visu laiku, tā visi ir pieraduši, mums tā liek darīt, pārbaudes nāk un mums ir bail, galvenais, lai papīri ir kārtībā- un tas nekas, ka tur pa vidu bērnu veselība ir kaut kur pazudusi.
Arī radio studijā visi nonāca pie kopīga secinājuma, ka bērnudārzu darbinieki ir jāizglīto par aktualitātēm uztura jomā, jo tieši nezināšana ir pamata cēlonis šodienas ēdienkartēm; arī mēs- vecāki, sadarbojoties ar uztura biedrību, uzsāksim vecāku apmācības programmas izstrādi par uztura pamatiem.
Jo mēs neatbalstām bērnu barošanu ar apšaubāmas kvalitātes gaļas izstrādājumiem, produktiem ar hidrogenētajiem taukiem, jo sabojāt bērna vielmaiņu mēs varam ātri, aptaukošanās jau ir acīmredzama problēma. Vēlāk vecāki kopā ar ārstiem mēģinās risināt veselības problēmas, tas kopumā arī izmaksās vairāk gan valstij, gan ģimenēm, vai tomēr ir izdevīgāk šobrīd aktivizēties, lai līdz tādām sekām nenonāktu.
Tāpat uzskatām, ka ēdiens visas veselības problēmas neatrisina, tam klāt nākt svaigais gaiss un fiziskās aktivitātes, atbilstošs dienas režīms.

Tāpēc aicinām savā pulkā, jo jau šodien mūsu aktivitātei ir rezultāts, bērnudārzi sāk aizdomāties, sāk paši analizēt, vai ēdienkartes ir veselīgas, mēs ejam uz taustāmu rezultātu- pieaicinot speciālistus, ir jāizstrādā tās veselīgās ēdienkartes, lai būtu paraugs, tāpat ir jāpievērš sabiedrības uzmanība un to kaitējumu, ko ikdienā nodarām saviem organismiem…

Pielikumā- mūsu galvenie komentāri un ieteikumi par ēdienkartēm pirmsskolās-  LVKkomentari_PII_edienakartes.

Rakstu sagatavoja:
Ivita Mauriņa
ivitam@inbox.lv

2 Comments to LVK piedalās radio tiešraidē par bērnudārzu ēdienkartēm

  1. Zane
    January 30, 2012 10:11 am

    Tas, kam es noteikti gribu pievērsu uzmanību šajās ēdienkartēs ir:
    * produktu savienojamība. Tas nav nekas jauns, jo pārtikas tehnologiem, ārstiem šīs lietas ir zināmas jau kopš studiju laikiem, tikai līdz vecākiem nez kāpēc nenonāk… No personīgās pieredzes varu teikt, ka abi mani dēli samērā bieži sūdzās par vēdergraizēm pēc pusdienu maltītes b/d. Kompleksās pusdienas ar glāzi kompotiņa pa virsu, manā uztverē, ir katastrofa mazajam puncim. Saprotu, ka tā ikdienā ēd arī daudzi pieaugušie, bet KĀPĒC – vai gadījumā izplatītākais iemesls nav cena? Kam seko ļoti vājas zināšanas par to, kas ir veselīgs un pilnvērtīgs uzturs – ar to nebūt nav domāts apēst maksimāli daudz produktu par viszemāko cenu vienā ēdienreizē! Cik mēs lasām, tad visos normatīvos tiek uzsvērts, ka šim uzturam ir jābūt veselīgam, pilnvērtīgam, nedrīkst aizmirst par vitamīniem, mikroelementiem, šķiedrvielām utt.! Kamēr b/d interpretācijā tas ir – galvenais sarēķināt KALORIJAS, to realizē ēdienkartē ievietojot “Kārums” sieriņus, baltmaizi ar kausēto sieru, balto miltu makaronus ar sviestu utt. Vai tas tiešām ir labākais, ko mēs saviem bērniem varam piedāvāt??? Un par šādu ēdienu, vecāki, maksājam mēs no saviem maciņiem; tad kāpēc lai mēs neiestātos par sev vēlamām izmaiņām ēdienkartē!!!
    * produkti, kas organizsmā veido skābu vidi. Jāatzīst, ka ārsti – “parastie” par šo nerunā praktiski nemaz, tomēr netradicionālajā medicīnā tā ir viena no pirmajām lietām, par kurām informē pacientu, jo, ko sēsi, to pļausi, jeb – kā ēdīsi, tā dzīvosi. Proti: Vesela cilvēka organisms ir sārmains un asiņu pH ir konstants un nemainīgs lielums – virs 7, ideāli 7,3. Organisms vienmēr cenšas saglabāt stabilu pH līmeni un, ja uzturā ir pārāk daudz skābu vidi veidojošu produktu, tad organismam ir daudz vairāk jāstrādā, lai neitralizētu skābi un izvadītu to no organisma laukā. Skābe tiek neitralizēta, izmantojot organisma minerālvielu rezerves; piem. kalcijs ir viena no viena no svarīgākajām minerālvielām, kas tiek paņemta no kauliem, lai neitralizētu skābi; ilgākā laika periodā, tas novājina kaulus un ir cēlonis osteoporozes attīstībai (to pašu varam attiecināt arī uz zobiem, kas nereti varētu būt īstā atbilde uz jautājumu, kāpēc pat pie ideālas zobu kopšanas mazajam ir beigti zobiņi). Šī papildu spriedze un minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas. Tādēļ ir svarīgi, lai skābu vidi veidojošie produkti kopējā produktu patēriņā nepārsniegtu 40 % īpatsvaru. Pie skābu vidi veidojošiem produktiem pieder saldumi, termiski apstrādāti produkti, graudaugi (īpaši baltie kviešu milti) un dzīvnieku izcelsmes produkti, tai skaitā piens (pasterizēts) un olas. Pie sārmainu vidi veidojošiem produktiem pieder visa veida augu valsts produkti, tai skaitā augļi, ogas, dārzeņi (svaigi), zaļumi, svaigi pākšaugi un diedzēti graudaugi. Pavērtējot b/d ēdienkartes, diemžēl nākās secināt, ka skābu vidi veidojošie produkti ir nospiedošā vairākumā, tādas lietas kā zaļumus ēdienkartē praktiski nemana nemaz.
    Lūk viena versija, kāpēc mazie bērnudārznieki tik daudz slimo. Jā, es pieļauju domu, ka ierindas ģimenes ārstam būs citi izskaidrojumi, tomēr tie mani, mammu ar teju 7 gadu stāžu, diemžēl vairs nepārliecina, jo ļoti labi redzu, kā kaut nedaudz cenšoties ievērot šos augstākminētos pamatnosacījumus mājās, manu puiku veselība uz pārējo grupas biedru fona ir pat ļoti laba.
    Tātad, svarīgākais, manuprāt, ir saskatīt šo kopsakarību – ko sēsi, to pļausi. Protams, es ļoti labi apzinos, ka uzturs nav vienīgais kauliņš bērna veselības puzlē, tomēr ļoti svarīgs gan!
    Mums visiem gribas būt stipriem, veseliem, enerģiskiem, dzīvespriecīgiem, tikai reizēm mēs aizmirstam, ka mūsu organisms ir varen smalks mehānisms – mēs lieliski zinam un saprotam, ka a/m, kura patērē degvielu, nedarbosies vai pat salūzīs, ja tajā ielies dīzeļdegvielu vai mēģinās iepumpēt gāzi, bet dīvainu iemeslu pēc paši sev mutē bāžam organismam pilnīgi nesaprotamas un nevērtīgas lietas – miltu mērces un ķīseļus, kūciņas un bulciņas, pārcukurotas tējas un saldos sieriņus, par kolām un hamburgeriem nemaz nerunāšu…

  2. mamma
    January 30, 2012 10:13 am

    Ieteiktu parunāt arī par sāls saturu bērnudārznieku maltītē. Pagaršoju bērna pusdienas (maltās gaļas mērci ar kartupeļiem) un secināju, ka mājās cenšamies bērnu radināt pie ēdiena ar iespējami mazāku sāls saturu, bet sāli riekšavām viņš saņem bērnudārzā. Kāpēc jāgāž sāls tādos daudzumos divgadniekam, kuram garšas izjūta veidojas? Mājās bērns labprāt ēd ēdienu bez sāls. Un sacukurotās tējas arī ir absolūti nejēdzīgs izgudrojums. Mājās bērns dzer ūdeni vai zāļu tēju bez cukura un viņam tā garšo. Problēma, ka bērnudārzā bērns ietur 3 maltītes no 4 vai 5 (kā kuru dienu). Tas nozīmē, ka visas pūles radināt ēst veselīgi ir tikpat kā bezjēdzīgas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *